szechenyi palyazat

Ezek a legfontosabb esküvői tudnivalók

Különleges esküvő címke

Beindult az esküvői szezON: dúl a szerelem, tombolnak a hormonok, és röpködnek a jókívánságok. Ha még ti is az esküvő előtti, \”gombóc a torokban\” időszakban vagytok, akkor bizony nem árt még egyszer átvenni, mik a legfontosabb esküvői tudnivalók. 

Erről állítottunk most össze nektek egy jó kis listát. 

Milyen okmányok kellenek a házasságkötéshez? 

A jó öreg személyi igazolvány és lakcímkártya mellé elő kell halásznotok a fiók legmélyéről az anyakönyvi kivonatot is. Ha már túl vagy egy váláson, akkor pedig kell, hogy legyen egy jogerős válóperi ítélet, amelyet szintén csatolni kell majd. 

Ezeken kívül még egy pár dolog, amit érdemes ezzel kapcsolatban tudni: 

1. Van egy 30 napos várakozási határidő esküvő előtt, így a házassági igényt nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Sőt, érdemes már az esküvő előtt fél évvel letudni, biztos ami biztos alapon. 

2. Nincs lakóhelyhez kötött ceremónia, tehát hiába laksz Miskolcon, ha az esküvőt a Balaton partjára álmodtátok meg, akkor bizony semmi nem állhat az utatokba. (Maximum csak a pénztárca, de ez sajnos egy ilyen buli). 

3. Előfordulhat, hogy a hivatalban megkérdezik, mi legyen a leendő közös gyermeketek vezetékneve. Lehet kötőjeles, viselheti az anyuka vagy az apuka nevét: a lényeg, hogy készüljetek fel a kérdésre, és ne ott vitassátok meg. 

Wedding reception tables with wooden benches and string lights above them at Abbaye de la Grâce-Dieu. Original public domain image from Wikimedia Commons

Az időpont, a helyszín – avagy a nagy esküvői kérdések

Mindjárt a lánykérés után megy az izgatottságtól túlfűtött meeting: hol legyen az esküvő, mikor legyen, milyen stílusú legyen. Nos, ezek azok a kérdések, amelyeket leginkább ti magatok tudtok megválaszolni. 

Ha nincs egyetértés (és hogy ne legyen a lánykérés után egyből válás) próbáljatok meg kompromisszumokat kötni. 

Válasszatok olyan helyszínt, amihez valamiért kötődtök. Válasszatok olyan stílust, ami mindkettőtöknek tetszik, és olyan időpontot, ami ad elég időt arra, hogy végezzetek a szervezéssel. 

A vendéglista összeírása 

Írjátok össze a vendégeket is, először külön-külön, majd közösen. Soroljatok fel minden egyes nevet, aki szóba jöhet, majd vitassátok meg, hogy ki az, akit a másik nem akar, vagy ki az, aki kimaradt a felsorolásból.

Bride and Groom Cling Wineglasses with Friends on Wedding Reception

Kérjetek árajánlatokat

Rengeteg szolgáltató van, így a helyszín kiválasztása után, annak 30 km-es körzetében érdemes bekérni a szolgáltatóktól az árajánlatokat. Ha van hozzá kedvetek, látogassatok el a Hungexpo esküvői kiállítására, ahol egyenként el tudtok beszélgetni a szolgáltatókkal, és kis szerencsével az összes \”győztest\” egy helyen bezsebelhetitek. 

A teljesség igénye nélkül a következő szolgáltatókra lesz szükségetek: 

 • éttermek
 • cukrászdák
 • ceremóniamesterek, vőfélyek
 • szertartásvezetők
 • dekoratőrök
 • virágkötők
 • zenekarok vagy dj-k
 • fodrászok, sminkesek, körmösök, 
 • fotósok, videósok, 
 • menyasszonyi ruha szalonok,
 • ékszerészek, 
 • egyéb eszközök (például jármű bérlés, füstgép bérlése satöbbi). 

Költségvetés

Miután ezek megvannak, jöhet a költségvetés tervezése. Ez lesz talán a legfájóbb pont, úgyhogy a tervezés után érdemes meginni egy pálinkát, vagy bármilyen rövidet, amit szerettek, ugyanis húzós lesz. 

Hogy mennyibe kerülnek az esküvői italok, összegyűjtöttük a cikkünkben (ezt a linkre kattintva érheted el). Összességében azonban elmondható, hogy helyszíntől és létszámtól függően egy esküvő költsége 1,5 millió forinttól 5 millió forintig is terjedhet. 

Jó ötlet, ha nászajándékok helyett pénzt kértek, így akár a teljes esküvő költsége is megtérülhet. Ha pedig igazán szerencsések vagytok, akár pluszosan is zárhatjátok a dolgot. 

Egyeztetés a szolgáltatókkal

Miután kiválasztottátok a vőfélyt vagy a ceremóniamestert, már könnyű dolgotok lesz, ugyanis ő innét átveszi a gyeplőt. Egyeztet a különböző szolgáltatókkal, összehangolja a folyamatokat és végül egy kész forgatókönyvet is a kezetekbe ad. 

Tánctanár

Egy jó esküvő alapja a nyitótánc. Ha nem anyatejjel szívtátok magatokba a bécsi keringőt vagy a salsát, akkor menjetek el egy tánctanárhoz. Ne féljetek, nem harap, és a legbotlábúbb párosból is ki tudja hozni a maximumot, ezt biztosan mondhatom.

Csigalom és nyugavér

A legfontosabb pedig talán az, hogy nyugodjatok meg: ez a nap rólatok, a szerelmetek megünnepléséről szól. Ne hagyd, hogy a stressz és az ideg árnyékot vessen erre a napra, hiszen csak egy ilyen van az életben (legalábbis optimális esetben). 

Olvasnál még a esküvői cikkeket? Összegyűjtöttük, milyen esküvői címkéket érdemes az italokra választani, és azt is, hogyan dobhatod fel a dekorációt pálinkás címkével

Képek forrása: Image by rawpixel.com

Kosár
Scroll to Top