szechenyi palyazat

Nyári grillpartik – dizájnos boros és pálinkás címkékkel

A nyári grillezéshez fröccs illik

Nemcsak, hogy itt van a nyár, hanem valósággal páros lábbal rúgta ránk az ajtót a meleg. Ilyenkor minden jobb érzésű ember a vízparton próbál túlélni (a többiek viszont kénytelenek dolgozni a kutya melegben is). 

Ha pedig a vízparton már ropogósra süttetted magad, akkor este be lehet durrantani a grillt, és odapirítani a húspogácsáknak, kolbászkáknak is. 

Egy jó grillparti kellékei

Egy szuper grillpartihoz először is barátok kellenek. Ha már szereztél barátokat, akkor pedig jöhet a többi hozzávaló: a kaja, a pia, a grillsütő, és a kerti bútorok.

A grillezés felszentelt főispánjai szerint az elektromos- és a gázgrill csak akkor jöhet szóba, ha rá vagy kényszerülve a füstmentes életre, például egy társasházi lakásban élsz, és az erkélyen szeretnél rögtönzött grillpartit tartani. (Ilyenkor jobb a békesség alapon ne zavard a szomszédokat a füsttel.)

Viszont, ha van udvar, ott szabadon lehet garázdálkodni, és begyújtani egy igazi, faszenes grillt. Ez adja meg ugyanis azt a füstös ízvilágot, azokat az egyedi zamatokat, ami a grillkaják sajátja. Hogy a lehető legkevésbé füstöljön a dolog, érdemes jó minőségű faszenet vásárolnod, és a hústű helyett például hosszú nyelű kanalat, spatulát használni a húsok forgatásához. 

Ha ugyanis szegény kolbászokat hústűvel szurkálod, akkor a kifröccsenő zsír bizony keményen füstölni kezd, és olyan szaga lesz, mintha véletlenül étolajat tankoltál volna a benzines autóba. (Mondjuk most az étolaj drágább, mint a benzin, úgyhogy egyébként sem lenne túlságosan pénztárcabarát ötlet.)

A nyár elengedhetetlen eseménye.

Húsok a pácban

A húsokat már előző este érdemes bepácolni a grillpartihoz, hogy kellőképpen átjárják az ízek. Ha szereted a zsírosabb húsokat, akkor érdemes a grillezéshez tarját választani. Ezeket 2-3 centi vastagon kell hagyni, és aranyszabály hogy ne klopfold ki őket. Frankón illik hozzá a fokhagymás-szójaszószos-olivaolajos pác is. 

Ha a soványabb húsokat részesíted előnyben (tudjuk, beachbody mindenek felett), akkor a csirkehús a jó választás. Ehhez jól illik egy pikáns mustáros pác: keverj össze egy kis dijoni mustárt, mézet, őrölt borsot, tegyél bele őrölt csillagánizst, római köményt, fokhagymát és olívaolajat. 

Bármelyiket is választod, előző este pácold be, hogy az ízek átjárják a húst. Viszont figyelj arra, hogy sütés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből és szobahőmérsékleten kezd el grillezni. 

Egy másik aranyszabály: ha elkészültek a husik, ne szeld fel őket, és ne tálald egyből, még akkor sem, ha már kopog a szemed az éhségtől. 

A grill türelemjáték: várj negyed órát, amíg kicsit kihűl. Ha túl gyorsan felvágod, akkor az értékes zsírok kifolynak belőle, és hamar kiszárad. Amennyiben viszont türelmes vagy, úgy a hús kicsit meghűl, magába zárva a zsírokat és az ízeket, és azután sem szárad ki a hús, ha már felvágtad.

Nyárson grillezhetsz zöldségeket is, póréhagymát, kápia paprikát, spárgát, brokkolit, paradicsomot – szó szerint mindent lehet. Köretnek is jók, ráadásul nagyon finom, füstös ízviláguk lesz. Így, ha egyébként nem vagy túlságosan zöldségpárti, akkor is érdemes megkóstolni, garantáltan bejön majd. 

És még egy utolsó aranyszabály: étvágyhozónak igyatok meg egy jó pálinkát. És lehetőleg ne a grill fölött, nehogy lángra kapjon a hajatok.

Dobd fel a grillparti hangulatát egyed boros és pálinkás címkékkel

Ha pedig már a pálinkánál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a grillpartik másik fontos hozzávalója mellett: ez pedig az alkohol. Nyáron mértékkel, mert hamar üt, a bort pedig lehetőleg fröccsben, mert úgy legalább hidratálsz is. 

Egyébként is jólesik az embernek a nagy nyári melegben egy rozé vagy irsai fröccs, de még feljebb tekerheted a hangulat képzeletbeli szabályozógombját, ha csavarsz egyet a sztorin, és egyedi boros vagy pálinkás címkével ellátott üvegben hozod ki a lőrét.

Ezek lehetnek saját szövegek, versikék, ha pedig szülinapot ünnepeltek, akkor személyre szabottan az ajándékozott neve szerepelhet rajta – szintén egy vicces verssel. (Ha nincs ötleted, akkor olvasd el a kis cikkünket, amiben összegyűjtöttünk egy csomó vicces pálinkás verset és feliratot. 

Az egyedi boros és pálinkás online címkeszerkesztőnket a linkre kattintva érheted el úgy, hogy kiválasztod azt a terméket, amelyik tetszik. Ha pedig pálinkás üvegre lenne szükséged, akkor azzal is tudunk szolgálni. Használjátok ki a meleget és a jó időt, és csapjatok oda a grillrácsnak a nyári szezonban!

Kosár
Scroll to Top