szechenyi palyazat

Itt az ősz, folyjon a pálinka! Avagy hogyan kell pálinkát főzni?

Megmutatjuk, hogyan készíts házilag finom pálinkát!

Nem kicsit dagad az ember melle, ha az após, a barátok vagy egy random szomszéd megdicséri a házi készítésű pálinkát. Persze érdemes figyelni az arcot is: ha fintorog és úgy fújtat, hogy majdnem agyhugykövet kap, akkor nem biztos, hogy annyira elnyerte a tetszését, csak nem akar megbántani. 

És hogyan főzz olyan kisüstit, ami nem Józsi bácsi kerítésszaggatója lesz és tényleg ízlik a szomszédoknak? Erről olvashatsz az alábbiakban.

A gyümi betakarítása 

A legtöbben már itt elszúrják, hiszen a rohadt gyümölcstől és az ágaktól elkezdve, a drótokon keresztül kis híján a szomszéd macskáját is be akarják főzni pálinkának. Azonban, ha ízes párlatot akarsz, akkor csak szuper minőségű, és érett(!) gyümölcsöt szabad betakarítani.

Ezután pedig meg kell tisztítani a gyümölcsöket. 

Ezt is sokan kibekkelnék, de nem szabad: el kell távolítani azokat a baktériumokat, amik gátolják az erjedést. 

Ügyelni kell arra is, hogy ha csonthéjasokból szeretnél páleszt főzni (ilyenek a meggy, cseresznye, barack és a szilva is), akkor ezeket magozd ki. Ha pedig almából akarsz finom szíverősítőt főzni, akkor érdemes ledarálni, így még több pálinkát tudsz végérvényben kisajtolni. 

A jó magyar pálinka erjesztése

A pálinka erjesztése

Namármost, ezt a gyümölcsöt erjeszteni kell, aminek folyamán a gyümölcscukor alkohollá alakul, mégpedig mindezt az élesztő hathatós segítségével. Ahhoz, hogy elősegítsd az erjedést (és még inkább átmentsd az ízeket a nedűbe), érdemes fajélesztőt használnod. 

Ezt valahogy úgy kell elképzelni, mint amikor a lángos tésztához kevered be az élesztőt: fel kell futtatni és hozzá kell adni a gyümölcshöz. Ha szeretnéd, hogy a cefrének magasabb legyen a hozama (márpedig miért ne akarnál ilyet?) adj hozzá olyan élesztőt, ami  a DP1-es, és DP2-es glükóz mellett a DP3-asokat is lebontja.

Ezt a mezei élesztők nem tudják, ehhez bizony speciális élesztő kell. 

Ilyen élesztőkkel egyébként maximum 2 hétig tart majd az erjesztés. Arra figyelj oda, hogy az erjedés során az optimális hőmérséklet kb. 17-18 Celsius fok körül legyen, ennél melegebb már kifejezetten ártalmas a cefrének.

Első lepárláskor figyelj a habzásra és arra, nehogy odakozmáljon

Izgalmas részhez érkeztünk, hiszen itt az első lepárlás. 

Ilyenkor nincs más dolgod, mint hogy a cefre levét lepárold, elválasztva őket a szilárdabb állagú maradéktól. Ezt desztillációval tehetjük meg, amelyhez etil-alkoholt érdemes használni.

A lepárlás kisüsti módja azt jelenti, hogy kétszer párolják le a cefrét. Ennek első fázisában lefőzik a cefrét, így pedig létrejön az alszesz, amit még tovább finomítanak. 

Viszont már az első lepárlásnál is figyelni kell a habzásra és arra, nehogy odaégjen a pálinka.

Miért habzik a cefre?

Az erjedés során minden cefre habzik, ettől nem kell megijedni. 

Azonban nem mindegy, mennyire habzik fel, hiszen sok esetben dugulást is okozhat. Ezért van az, hogy az üstöt soha nem töltjük tele, hanem annak inkább csak 70%-áig. 

A kozmálás igencsak kellemetlen, ettől tönkremehet a teljes lefőzés mert olyan íze lesz, mintha odaégettél volna valamit. Épp ezért szoktak némileg drágább, dupla falú pálinkafőzőt használni: ezzel ugyanis szinte biztos, hogy a cefre nem ég oda.

A pálinka második lepárlásának menete

A második lepárlásnak tulajdonképpen az a lényege, hogy kinyerd a végső nedűt, ami nem más mint a középpárlat. Ez a szeparálás elsőre lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de tulajdonképpen nem az. A különböző összetevők forráspontja nem egyezik meg, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy ezeket az összetevőket szétválaszd. 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az összetevők nem lesznek benne a párában: nagyon is ott lesznek, csak más és más arányban.

A párlatokat természetesen külön kell gyűjteni, és egyiket sem szabad összekeverni a másikkal.

Értelemszerűen az előpárlat jön ki először, ezután jön a középpárlat, majd végül az utópárlat, aminek hát… maradjunk annyiban, hogy nincs jó szaga, és senki ne kóstolja meg. 

Ahogy az első páracseppeket látod, picit tekerd lejjebb a hőmérsékletet. Ahogy ezek egyre lejjebb és lejjebb jutnak, de még azelőtt mielőtt megérkeznek, minimálisra kell venni a hőfokot. 

Hogy hol végződik az előpárlat és hol kezdődik a középpárlat, azt egy orr-teszttel tudod megállapítani. Ha higító-szerű szagot érzel, akkor még az előpárlatnál tartasz, ha pedig semleges szagot érzel, akkor tudd, hogy itt az idő: hamarosan jönnek a gyümölcsös illatok és vele együtt a középpárlat.

Ilyenkor már feljebb veheted a hőfokot, de csak minimálisan. Minél tovább „rotyogtatod”, annál jobb lesz. 

A középpárlat végét szintén semmilyen szag jellemzi, ami után egy kifejezetten büdös utópárlat jön. Itt már nyugodtan fullra tekerheted a hőfokot, használd ki az utópárlat igénytelenségét és csavarj ki minden csepp százalék alkoholt, amit tudsz. 

Az utópárlatot később újra le lehet párolni, ebből – ha nem is olyan jót, mint a középpárlatból – de azért kellemes ízű pálinkát lehet főzni. 

Pálinkás üveg szett rendelése

A türelem pálinkát terem

Tudom, hogy nagy a kísértés, de még ne bukj rá egyből a pálinkára, sőt hosszú hónapokat várnod kell addig, amíg fogyasztható lesz. Ilyenkor a lényeg, hogy napfénytől elzárva kell tartani, és néha meg kell szellőztetni. 

Ilyenkor a kémiai reakciók táncából egy olyan selymes italt kapsz majd, hogy te leszel az utca kedvenc pálinkafőzője. 

Viszont figyelj arra, hogy ilyenkor veszít az alkoholfokból, szóval a szellőztetések után be kell állítani a megfelelőt még a végső fogyasztás előtt. 

Pálinkás üveg rendelése

Ha pedig kész a pálinkád, ideje hogy megfelelő „csomagolást” kapjon. A címkeszalon webshopban rendelhetsz különböző méretű, is kiszerelésű pálinkás üveget is. (Ráadásul még editorunk is van.)

  • 72, 36, 25, 20 darabos fél literes üveg szetteket (alap, prémium és elit)
  • 102, 68, 65, illetve 34 darabos 0,35 literes szettet is. 

Nézd meg a pálinkás üveg kínálatunkat!

Elit pálinkás üveg rendelése

Egyedi pálinkás címke az egyedi italra

A pálinkás üveghez pedig egyedi pálinka címke is dukál. Ha már ennyit törődtél azzal, hogy ínycsiklandó pálinkát főzz, akkor az a minimum, hogy megadod a csomagolás módját is.

Termékeink között találhatsz 

Online pálinka címketervezőnk segítségével pedig egyedi köntöst adhatsz az egyedi pálinkádnak. Megadhatod a készítő nevét (a saját neved), az évjáratot, a fajtát, sőt még frappáns pálinka verset is írhatsz hozzá. (Ötletekért katt a linkre!)

Szeretnél nyerni egy 1000 forintos kupont? Töltsd ki az elégedettségi kérdőívünket, és 1 napon belül küldjük a kedvezményre jogosító kódot.

Kosár
Scroll to Top