szechenyi palyazat

Mennyibe kerülnek az esküvői italok? Megmutatjuk!

Mennyi ital kell egy 100 fős esküvőre?

Egy jó lagzin nemcsak a jókedv árasztja el a násznépet, hanem a kiváló nedű is. Na de mennyi is pontosan az a mennyiség, ami elég lesz az összegyűlteknek, és mennyibe fog kerülni az ital? Melyik esküvői címke a legjobb választás, és egyáltalán milyen dizájnban érdemes gondolkodni? 

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a cikkben. Kezdjük is a „legégetőbb” kérdéssel:

Mennyi ital kell egy 100 fős esküvőre?

Tegyük fel, hogy a 100 főből 10 gyermek, így máris „csak” 90 vendéggel kell kalkulálni. Ha azt vesszük, hogy ebből az embertömegből 50 férfi, és 40 nő, akkor a következőképpen érdemes számolni. 

Tömény

A férfiak átlagosan 2-3 dl töményet isznak meg, ez jó barátok között is 100-150 dl (ugye 50 fővel számolunk).

A nők esetében 1-2 dl lehet a mérvadó, így 40-80 dl-re jön ki az összes mennyiség. Ha lesz koktél is, akkor érdemes azért plusz 100 dl-t számolni a biztonság kedvéért. 

Esküvői italok ára

Borozók és sörözők

Itt mindjárt érdemes megállni egy pillanatra, hiszen ahány ház, annyi szokás. Te minden bizonnyal jobban ismered a vendégsereget mint mi, ha mégsem vagy tisztában az alkoholfogyasztási szokásokkal, akkor érdemes előtte körbekérdezni, hogy ki mit iszik. 

Az egyszerűség kedvéért számoljuk úgy, hogy a férfiak söröznek (ezúton is elnézést kérünk a borozó férfiaktól) a nők pedig boroznak (itt pedig bocsánatot kérünk a sört kedvelő hölgyektől). 

Érdemes fejenként 6-7 x fél liter sörrel számolni, valamint 1-2 üveg, 0,75 literes borral. 

Ez tehát, egy gyors matek után 0,5 liter x 7 üveg sörrel x 50 fővel = összesen 175 liter sör (ez 350 üveg, fél literes sörnek felel meg).

A bor mennyisége 0,75 liter x 2 üveg borral x 40 fővel = 60 liter bor összesen (ez 80 üveg 0,75 literes bornak felel meg).

Érdemes a szódával jóval fölé lőni, hiszen előfordulhat, hogy valaki hidratálni szeretne, vagy sok szódával issza a fröccsöt, így 80-100 literrel nyugodtan számolhattok. 

A teljes vendégseregre érdemes 1 liter üdítővel is számolni fejenként, ez összesen 100 liter, illetve a koccintás kedvéért pezsgővel is, legalább 50 literrel, hiszen van, aki szereti. 

Összesen tehát a matek így néz ki: 

  • 250 dl tömény 
  • 175 liter sör a férfiaknak (50 főre)
  • 60 liter bor a hölgyeknek (40 főre)
  • 100 liter üdítő (100 főre)
  • 100 liter szóda
  • 50 liter pezsgő.

Ökölszabályként érdemes megjegyezni, hogy mindig pesszimistább becsléssel számolj (inkább több legyen mindenből, mint kevesebb), és a biztonság kedvéért +10%-ot adj hozzá a mennyiségekhez (lásd előző zárójeles mondat).

Mennyibe kerül az esküvői ital? 

Ennél a példánál maradva, feltételezve, hogy átlagárral számolunk és bevihetitek az italt, a következőre lehet számítani. A számoknál 5, illetve 10 ezer forintra kerekítünk. 

250 dl tömény (vegyesen) x 1000 forint/dl ≈ 250.000 forint

350 üveg sör x 350 forint ≈ 125.000 forint

80 üveg bor x 1300 forint ≈ 105.000 forint

100 liter üdítő x 200 forint/liter ≈ 20.000 forint

100 liter szóda x 100 forint/liter ≈ 10.000 forint

60 üveg pezsgő x 1000 forint/üveg ≈ 60.000 forint

Összesen: 570.000 forint + 10%  630.000 forint

Ez egy nagyon általános számítás, szóval ne készítsd a pénztárcádat, viszont nagyon jó kiindulópont lehet. 

Most, hogy a piszkos anyagiakat tisztáztuk, jöjjön egy még érdekesebb kérdés.

Milyen legyen az esküvői címke?

Nem kell, hogy az üvegeken hagyományos címkék díszelegjenek, egyedileg is tudjátok őket dizájnolni, ami nagyon jól feldobja mind a dekorációt, mind a hangulatot. 

#1 Folkish gold esküvői címke – arany homokfúvott fóliával

A magyar népmeséket idéző, arany homokfúvott fóliás esküvői címke szuper ötlet lehet, ha a vezérszínetek az arany, de nagyon jól passzol a fehérhez és a barnához is.

A Folkish arany esküvői címke a linkre kattintva érhető el.

Arany esküvői címke

#2 Folkish silver esküvői címke – ezüst homokfúvott fóliával

Ugyanaz pepitában, mint az előző, csak ezüst színben. Az ezüst semleges szín, így szinte bármilyen esküvői dekorhoz, dizájnhoz jól passzol. 

A Folkish ezüst esküvői címke a linkre kattintva érhető el.

Ezüst esküvői címke

#3 Diamond esküvői címke 

Ha fényképes címkét szeretnétek, akkor a Diamond esküvői címke visszafogott, ezüstös dizájnja nagyon jól illik mindenféle színkombinációhoz. 

A Diamond esküvői címkét a linkre kattintva tudod megvásárolni. 

Esküvői címke saját képpel

#4 Éclore esküvői címke

Az Éclore szintén egy lágyabb, pasztell színekkel operáló címke, amelyre a saját fényképeteket helyezhetitek el. A virágos minta, és az aranyozott keret remekül illik szinte bármilyen esküvői dekorhoz. 

A Éclore esküvői címke a linkre kattintva érhető el.

Saját képes esküvői címke

#5 Bloom esküvői címke

A Bloom rendkívül jól illik az ezüst, a szürke, a pezsgő és a türkiz esküvői dekorhoz is, ráadásul a rosé borokhoz is passzol. Nézd csak meg a képet!

A Bloom esküvői címke a linkre kattintva érhető el.

Bloom esküvői címke szöveggel

#6 Festino esküvői címke

A Festino cuki, esküvői, vektoros grafikával készült címke, ami leginkább a kék dekorációhoz és a nyári esküvőhöz illik. Te is el tudnád képzelni, ha ebből töltenéd a welcome drinket a násznépnek? 

A Festino esküvői címke a linkre kattintva érhető el.

Kék esküvői címke

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor uzsgyi, olvasd el a másik, szintén esküvői dekorációval kapcsolatos bejegyzésünket is!

Kosár
Scroll to Top