szechenyi palyazat

Az ágyas pálinka készítés – és persze a hozzá passzoló pálinka címkék

Így kell ágyas pálinkát készíteni

Írtunk már egy nagyon frankó kis cikket a pálinkák főzéséről, ahol cserkész becsszóra azt mondtuk, hamarosan írunk az ágyas pálinka készítésről is. 

Hát, eljött ez a pillanat is…

De mitől ágyas az ágyas pálinka?

Mert megágyaz a jó hangulatnak? Lehetne ez is, de a dolog egy kicsit prózaibb ennél: az ágyas pálinkában található gyümölcsöket a nagy fenekű üveg aljába helyezik, ezt nevezik „ágynak”. 

És itt jön a csavar, mert ugye rendszerint az ágyas pálinkába olyan gyümölcsöt áztatnak, amiből maga a pálinka is készül. A csipkebogyó pálinkába tehát csipkebogyót, a barackba aszalt barackot, a szőlőbe mazsolát áztatnak és így tovább… Viszont itt lehet kísérletezni az ízekkel, párosítani különböző kombinációkat és várni azt, hogy valami újat, valami igazán olyat készítsünk, ami robban a szájban (már a jó értelemben).

Hivatalosan egyébként azt a gyümölcspálinkát tekinthetjük ágyas pálinkának, amit a gyümölcsággyal minimum 3 hónapig együtt érleltek.

A másik fontos tudnivaló az ágyas pálinkával kapcsolatban, hogy 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy 5 kg aszalt gyümölcsöt kell hozzáadni. Itt pedig egy kis fun fact; ugyanis az érett gyümölcsből készült ágyas a nyári, míg az aszaltból készült a téli ágyas pálinka. 

Chilis ágyas pálinka recept

Milyen különleges ágyas pálinkák léteznek? 

Az ágyas pálinkák elkészítéséhez szükséged lesz egy jó pálinkára. Ha nem vásárolni, hanem főzni akarsz magadnak, akkor érdemes elolvasnod a „Hogyan kell pálinkát főzni?” című cikkünket.

Az ágyas pálinka azért is jó, mert a pálinkához használt gyümölcsök és/vagy fűszerek illat-, íz- és színanyagai beleivódnak a pálinkába is, így hozzáadnak egy olyan pluszt, amit csak ezek a típusú italok tudnak. 

És itt jönnek be a képbe a különleges ágyasokhoz használt fűszerek, mint: 

  • a chilipaprika,
  • a narancs- vagy citromhéj, 
  • a fahéj,
  • a vanília, 
  • a szegfűszeg,
  • a méz, 
  • de még a kávé is. 

(Zárójelben említjük csak meg, hogy a fentiek alapján például az Unicum is egy ágyas pálinka – annak is egy speciális, gyógynövényes változata. Hoppácska!)

Szóval, a hozzávalókat olvasgatva, minden bizonnyal neked is beindult már a fantáziád, úgyhogy nézzünk is néhány korrekt kis ágyas pálesz receptet.

Ágyas pálinka receptek

Nézzünk először 2 hagyományosabb receptet, majd 1  kicsit elborultabbat is – ezeket mind-mind a netről gyűjtöttem. 

Mézes téli ágyas pálinka 

Hozzávalók: 

  • 1 liter pálinka 
  • 1 marék aszalt aranymazsola
  • 1 marék aszalt sárgabarack 
  • 1 marék aszalt meggy 
  • 1 marék aszalt szilva
  • 1 rúd vanília 
  • 1 rúd fahéj
  • 5-6 szegfűszeg
  • 1 ujjhegynyi gyömbér,
  • 6-7 evőkanál, lehetőleg hársméz.

Egy nagy dunsztosüvegbe szórd bele az aszalt gyümiket, majd öntsd rá a pálinkát. Ezután tedd bele a vaníliarudat,  a fahéjat, a szegfűszeget majd a mézet is. 

Ezt jól keverd el, majd rakd rá a kupakot és érleld sötét helyen minimum 3-4 hónapig. Minél tovább érdleled, annál finomabb lesz a végeredmény. Igazi karácsonyi, szívet melengető csemege, a családnak is nyugodtan adhatsz belőle. 

Mézes diópálinka 

Hozzávalók:

  • 1 liter pálinka 
  • 20 dkg puha zöld dió
  • 30 dkg virágméz, 
  • 1 dkg szegfűszeg 
  • 1 dkg őrölt fahéj. 

A diót mosd át először forró majd hideg vízzel, nagyon alaposan vágd össze jó kicsi darabokra, majd tedd bele a pálinkába. 

Ezután csavard rá a kupakot, majd 1 hónapig érleld. 

Ezt követően roppantsd meg a szegfűszeget, szórd bele a fahéjjal együtt. 

Tedd bele a mézet is, majd érleld még két-három hétig. Szuper kis lélekmelengető lesz belőle a téli hónapokra. 

Chilis pálinka

Hozzávalók: 

  • 1 liter pálinka
  • 2 db erősebb chili paprika, 
  • 1 marék narancshéj, 
  • 1 marék citromhéj.

Fontos, hogy a narancs és a citrom héjáról vágd le a fehér részt, máskülönben keserű íze lesz a pálinkának. Tedd az ágyas gyümölcsöket a nagy dunsztos üveg aljára, majd öntsd rá a pálinkát. Szorosan tekerd rá a kupakot és tartsd hideg, hűvös helyen legalább 4 hónapig. 

Ha bírod az erőset, mehet bele több chilli is, ha viszont nem, akkor tegyél bele csak fél paprikát, így is meglesz a pikáns íze, gyomorégés nélkül. 

Pálinkás címkék az ágyas pálinkákhoz

Most, hogy elkészültek az izgalmas és egzotikus lőrék, már csak kell valami, amibe beleteheted őket…

Jó hír, hogy tudsz nálunk rendelni pálinkás üveg szetteket, így nem kell a nagyi dunsztosüvegét felcímkézned. A másik jó hír, hogy nemcsak üveget, de pálinka címkét is tudsz nálunk vásárolni, méghozzá olyat, ami passzol az ágyas csodádhoz.

Nézzünk is meg párat!

Gusta pálinkás címke

Van itt nekünk egy guszta kis Gusta pálinkás címkénk, ami mintha egy luxusabb pálinkás üvegről ugrott volna le. A gyümölcsöt természetesen le tudod cserélni online címkeszerkesztőben, annak függvényében, hogy miből készült az ízletes nedű.

A Gusta pálinka címkét a linkre kattintva tudod megvásárolni.

Gusto meggy pálinkás címke

Joy pálinkás címke

A Joy pálinkás címke menő, fiatalos és egy kicsit talán formabontó is. Teljes mértékben jól mutat a szilva ágyas pálinkáktól elkezdve, az eper pálinkán át, téli ágyasokig.

A Joy pálinka címkét a linkre kattintva tudod megvásárolni.

Joy szamóca pálinkás címke

Magic pálinkás címke

A varázslatos Magic pálinkás címke a nyári ágyasok jó barátja lehet, de jól passzol az aszalt barack és méz hozzáadásával készült pálinkákhoz is.

A Magic pálinka címkét a linkre kattitntva rendelheted meg.

Magic barack pálinkás címke - előlap

Felhasznált források: 

https://www.palinkafozes.com/hirek/20120813_palinkafozes-hazilag-2-resz-leparlas%E2%80%A6-hogyan-fozzuk-ki-cefret

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2015/10/18/agyazzunk-meg-a-palinkanak-ahany-haz-annyi-szokas/
Kosár
Scroll to Top